close

Možda se nalazite na pogrešnoj naslovnoj stranici tvrtke OBO-Bettermann. Možete promijeniti na sljedeće stranice za pojedinu zemlju:

BET centar za istraživanje

Ispitivanje elemenata za vanjsku zaštitu od udara munje

Ispitivanje elemenata za vanjsku zaštitu od udara munje sukladno normi

  • Metalni spojni elementi poput spojnica, priključnih i premosnih elemenata, rasteznih komada kao i sabirnica za izjednačenje potencijala u sustavima za zaštitu od udara munje moraju se ispitati prema HRN EN 50164-1 „Sastavnice sustava zaštite od munje – dio 1: Zahtjevi za spojne elemente”. U spomenutoj ispitnoj normi propisuju se čvrsti kontrolni zahtjevi. (slika 4)
  • Elementi za vanjsku zaštitu od udara munje moraju se klasificirati prema svojoj opteretivosti strujom munje: razred H za visoku opteretivost/100 kA, 50 As, 2,5 MA²s strujom munje i razred N za normalno opterećenje/50 kA, 25 As, 0,63 MA²s strujom munje
  • Prije opterećenja strujom munje, potrebno je izvršiti ispitivanje starenja korištenjem slane magle i vlažne, sumporne atmosfere. U posebnim slučajevima gdje elementi iz legure bakra sadrže < 80 % bakra, potrebna je dodatna obrada u atmosferi amonijaka.
  • Nakon starenja slijedi ispitivanje s 3 impulsa struja munje ispitnog razreda H 100 kA ili N 50 kA.
  • Nakon ispitivanja ispitani dijelovi ne smiju imati tragove oštećenja. Električni prijelazni otpor spojnog mjesta ne smije prekoračiti vrijednost od 1 mΩ te u slučajevima s nehrđajućim čelikom vrijednost od 2,5 mΩ. Osim toga otpusni moment spojnica ne smije podkoračiti vrijednost od 0,25-struke vrijednosti zateznog momenta odnosno ne smije prekoračiti 1,5-struku vrijednost zateznog momenta.
  • Nakon završenog uspješnog ispitivanja rezultati se dokumentiraju u ispitnog izvješću. Ispitane komponente dobivaju BET kontrolni znak sukladno ispitnom razredu za normirano ispitivanje elemenata za zaštitu od udara munje.