close

Možda se nalazite na pogrešnoj naslovnoj stranici tvrtke OBO-Bettermann. Možete promijeniti na sljedeće stranice za pojedinu zemlju:

Building Information Modeling

Building Information Modeling

Skoro da ne postoji tema u građevinskom sektoru koja trenutačno stvara toliki interes kao Building Information Modeling (BIM). U istom kontekstu spominje se često i informacijski model građevina, digitalni model građevina, ili digitalni planovi i izgradnja. Svuda se može čuti ili pročitati da će danas već vrlo značajan BIM u budućnosti za građevinarstvo postati još značajniji. Istovremeno, veliki broj projektanata strahuje da će ih BIM nadvladati ili učiniti postupno nepotrebnim, zato što nemaju detaljan pregled područja primjene i potencijala ove metode planiranja. Međutim, ovaj utisak vara: od BIM primjene svi će imati koristi.

Šta je BIM i šta znači?

Building Information Modeling (BIM) predstavlja novi koncept u projektiranju a ne, kao što se često misli, novi program, licencu ili certifikat. BIM predstavlja simulaciju i optimizaciju procesa planiranja i izgradnje građevina na osnovu sveobuhvatnih digitalnih modela. Prilikom upravljanja građevinom, tokom cijelog životnog ciklusa, BIM nudi značajne prednosti u odnosu na tradicionalne metode projektiranja zato što u svakom trenutku omogućava pristup detaljnim informacijama o svim komponentama građevine.

Šta to znači u praksi?

Projektanti bi se trebali pripremiti za sljedeći korak evolucije u planiranju i projektiranju građevina. Zahvaljujući BIM metodi, projektiranje će u budućnosti postati detaljnije, transparentnije i zahtijevat će visoku dozu suradnje. Digitalno modeliranje građevina zahtijeva funkcionalnu IT-infrastrukturu kojoj mogu pristupiti svi sudionici u planiranju. Svi podaci, nacrti, modeli nalazit će se snimljeni u centralnoj memoriji, a njima će se centralno i upravljati. Izmjene će biti vidljive svima i odmah.
Velika prednost BIM metode je to što svi sudionici u projektu uvijek raspolažu jednakom razinom informacija. Ako dođe do nekih izmjena, iste odmah utječu na kompletan projekt. Na primjer, ako dođe do izmjene na nekim vratima u bazi podataka objekta, ova će se izmjena prikazati u svim planovima i dokumentima u kojima se ta vrata pojavljuju. Na taj se način već tijekom procesa planiranja drastično smanjuje mogućnost greške, troškovi potrebni za korekciju greške u građevinskoj fazi i istovremeno povećava sigurnost planiranja.
Projektanti koji sudjeluju u projektu pri tom upotrebljavaju, po pravilu, kompletne baze podataka iz kojih mogu preuzeti različite komponente za projektiranje i unijeti ih u program za projektiranje. Prilikom projektiranja prema BIM-metodi ove komponente i objekti trebali bi se upotrebljavati centralno što je moguće detaljnije i s ujednačeno definiranim parametrima. Tijekom BIM-razvoja nisu samo 3D-modeli objekata postali detaljniji, već je i čitav niz drugih informacija pohranjen direktno na objektu. Na taj su način sve informacije smještene na jedno mjesto - što je bitna osnova BIM-metode. OBO Bettermann u tome pomaže projektantima pripremom potrebnih podataka o proizvodima za projektiranje na različitim platformama.
Značajan pokretač BIM-razvoja je proizvođač softvera Autodesk, koji je optimizirao svoje programsko rešenje Revit za zahtjeve projektiranje BIM-metodom. OBO Bettermann za Revit nudi podatke koje klijenti mogu upotrebljavati za projektiranje. Podaci se mogu preuzeti na sljedećim BIM bazama podataka:

MEPcontent

 

Autodesk Seek

Ukoliko imate dodatnih pitanja na temu BIM-metode slobodno nas kontaktirajte!

Ing. el. Davor Habulin
habulin.davor@obo.hr